Identiteit

Gepubliceerd op 7 januari 2019 om 18:03

De definitie van identiteit is de cultuurkenmerken waarmee mensen zich onderscheiden van anderen. Gebieden hebben een regionale identiteit. Door cultuurelementen als taal, religie en tradities wordt dit gebied van  andere gebieden onderscheiden. De identiteit van een gebied kun je doormiddel van een vlag, symbolen of in het geval van de Nederlandse identiteit, een kleur zichtbaar maken.

Regionale identiteit 

De regionale identiteit is het karakstieke van een  regio dat bepaald wordt door landschap, de cultuur, de sociale verbanden, de taal en de mate waarin burgers zich verbonden voelen met de omgeving. De regionale identiteit valt alleen niet altijd samen met bestuurlijke grenzen. Denk bijvoorbeeld aan Twente. Zo heeft deze landstreek een eigen regionale identiteit, maar het is geen aparte provincie. 

Je eigen identiteit 

Niet alleen gebieden of landen, maar ook mensen hebben een eigen identiteit. Deze identiteit is samengesteld uit verschillende factoren; denk aan woonplaats, met wie je omgaat en de keuzes die je maakt. Als je dan uiteindelijk een aspect van je cultuur heel belangrijk of bijzonder vindt, kun je dit benadrukken. Voorbeelden hiervan zijn religieuze aspecten of je kunt je muziek- of kleding stijl benadrukken.

Je kunt als persoon meerder identiteiten hebben op verschillende schaalniveaus. Zo kun je tegelijkertijd een lokale (LeidscheRijner) , regionale (Utrechter) en nationale identiteit ( Nederlander) hebben. Ook is er nog een stap groter mogelijk. Op mondiaal niveau hou je ook een bepaalde identiteit aan. Mensen noemen zich Europeaan, Afrikaan of ze voelen zich verbonden met bijvoorbeeld een katholieke gemeenschap waarvan de Paus de baas is. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.